Omgevingswet

Op 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in. Alle wetten en regels voor de fysieke leefomgeving komen hiermee samen in één wet. Deze regels gelden voor grote ontwikkelingen in Veldhoven, maar bepalen ook of u bijvoorbeeld een dakkapel op uw woning mag plaatsen. De Omgevingswet brengt veel veranderingen mee. Veranderingen in regels, maar ook in de manier van samenwerken. Het kost tijd om hieraan te wennen. Ook is niet alles meteen af.

Wat is de fysieke leefomgeving?

De Omgevingswet gaat over de fysieke leefomgeving. Dit is alles wat u ziet, voelt en ruikt. Bijvoorbeeld gebouwen, wegen, parken, een schone lucht, sloten, rivieren en bossen. Deze leefomgeving moet veilig en gezond zijn, maar tegelijkertijd ook ruimte bieden aan ontwikkeling.   

Wat verandert er vanaf 1 januari 2024?

Er komt één wet

Er zijn tientallen wetten met honderden regels voor de inrichting van de fysieke leefomgeving. Hierdoor is de wetgeving complex en duurt het soms (te) lang voordat een nieuw initiatief of project kan starten. Met de nieuwe Omgevingswet voegt de overheid al deze regels samen in één wet. Dit maakt de wetgeving overzichtelijker.

Er komt één Omgevingsloket

Op 1 januari 2024 opent één landelijk en digitaal Omgevingsloket voor inwoners en bedrijven. In dit loket wordt alle relevante informatie verzameld. Wilt u een project of activiteit starten? Dan hoeft u nog maar één vergunning (digitaal) aan te vragen bij één loket. Het landelijke Omgevingsloket vervangt daarmee de drie loketten Omgevingsloket online, de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) en Ruimtelijkeplannen.nl.

 In het landelijke Omgevingsloket kunt u bijvoorbeeld zien welke regels er gelden op de locatie en controleren of het aanvragen van een vergunning nodig is (de vergunningcheck);

Nieuwe instrumenten: omgevingsvisie en omgevingsplan

De Omgevingswet introduceert ook nieuwe instrumenten voor gemeenten waarmee zij hun ambities en doelen kunnen bereiken. Zo moet iedere gemeente een omgevingsvisie en omgevingsplan maken.

Omgevingsvisie 

In de omgevingsvisie staan de ambities en beleidsdoelen voor de lange termijn. Het is een brede kijk op de omgeving. In de Veldhovense omgevingsvisie staan 3 kernopgaven:

■ Kernopgave 1: investeren in stedelijke en dorpse kwaliteiten

■ Kernopgave 2: verder bouwen aan een innovatieve en bereikbare maakstad

■ Kernopgave 3: werken aan een duurzame en gezonde leefomgeving

Ook wordt er onderscheid gemaakt in gebieden: dorpskernen en gehuchten, dorpslinten, woonwijken en stadse woonstraten, buitengebied, bedrijventerreinen, en sterk stedelijke structuur.  

De omgevingsvisie is in 2021 vastgesteld door de raad. U kunt de visie via deze link bekijken.

Omgevingsplan

In het omgevingsplan staan alle regels voor de fysieke leefomgeving. Deze regels gelden voor iedereen en gaan over wat wel en niet kan op een bepaalde plek in de gemeente. Het omgevingsplan vervangt de vele bestemmingsplannen en bepaalde verordeningen. Eind 2031 moet er één omgevingsplan zijn voor de hele gemeente. Op 1 januari 2024 gaan alle geldende bestemmingsplannen over in het ‘tijdelijk omgevingsplan’. Stapsgewijs maken we hier een echt omgevingsplan van. In december 2021 is de pilot omgevingsplan (deelgebied) Zonderwijk opgestart. Daarmee zetten we de eerste stap naar het opstellen van één omgevingsplan voor de hele gemeente.

Meer participatie

De Omgevingswet moedigt participatie aan. Dit betekent dat de initiatiefnemer van een project vanaf het begin andere belanghebbenden, zoals omwonenden, betrekt bij het plan

De Omgevingswet verplicht de gemeentes om vaker participatie te regelen bij ruimtelijke instrumenten. Denk aan de voorbereidingen van een omgevingsvisie, omgevingsplan en omgevingsprogramma. Maar ook inwoners en ondernemers moeten méér overleggen met andere belanghebbenden. Een initiatiefnemer (diegene met een plan of idee) wordt aangemoedigd om aan participatie te doen, maar is dat meestal niet verplicht. 

Er geldt één uitzondering: een gemeenteraad kan gevallen aanwijzen waarin participatie wél verplicht is. Het gaat dan om activiteiten die niet binnen het omgevingsplan passen en waarvoor een vergunning nodig is.

Lees via deze link meer over participatie bij ruimtelijke initiatieven.